On-line szolgáltatásokat támogató megoldások

 Az on-line tartalmak és szolgáltatások robbanásszerű elterjedését követően akár egy kisebb üzleti szereplőnél is a nagyvállalati adattárházakkal összemérhető adatmennyiség áll elő naponta. Az on-line piac működésének alapelveiből fakadóan kiemelt fontosságúvá vált ezen adatok gyűjtése és hasznosítása, de az éles verseny is rákényszeríti a piac szereplőit az adatokban rejlő üzleti lehetőséget kiaknázására.

Az on-line piac dinamikus növekedésével – a piaci szereplő és a látogató közé harmadik félként beékelődve –  a mamut cégek (Goggle, Facebook, Yahoo!, stb.) egyszerre nyújtanak könnyen elérhető és használható,  egyre komplexebb adatfeldolgozásokat igénylő megoldásokat. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy a nagy versenytársak mellett, ilyen éles versenyben milyen további on-line adatbányászati szolgáltatásokra jelentkezhet igény? A válaszok és megoldásaink párhuzamos ismertetése mellett áttekintjük az általunk kínált on-line adatokat hasznosító rendszer fontosabb elemeit (az egyes megoldások részletei az ábra megfelelő részére kattintva érhetők el):

 
 
 
 
 
 

Látogató események adatgyűjtése, adattárház építés

A nagyvállalati környezetben alapvető követelmény az adatvédelmi szabályok és személyi adatok védelmének maximális betartása. Az adatvédelmi törvények és íratlan elvárások akár országonként is változhatnak, így a harmadik fél által üzemeltetett rendszerek gyakran eltérnek a helyi szabályozástól. A vállalati adatkezelés rendszerint szigorúbb követelményeinek kielégítése mellett a látogatók adatvédelmi tudatosságának növekedése miatt is az on-line szolgáltatóra hárul az elvárásoknak megfelelő adatkezelés garantálása. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a vállalat on-line eseményeinek automatikus továbbítása harmadik fél felé a vállalati adatvagyon állandó publikálásával, így potenciális veszteséggel jár együtt. A fenti két problémára adott megoldásunk olyan nagy kiszolgálási kapacitással rendelkező adatgyűjtő infrastruktúrát biztosít, amelyben az adatok tovább feldolgozása és adattárházban tárolása a magyar adatvédelmi szabályokat messzemenően kielégíti, és a látogatók felé is kommunikálható garanciát nyújt adataik biztonságra vonatkozóan.

Szolgáltatások/ tartalmak csoportosítása

A vállalat on-line felületein a látogató általában sok különböző tartalommal és szolgáltatással találkozik. A látogató viselkedésének elemzéséhez a tartalmakat az üzleti céloknak megfelelően rendszerezni, csoportosítani kell. Megoldásunkban a csoportosítás módszere olyan egyszerűen megfogalmazható szabályokon alapul, amelyek hatékonyan létrehozhatók újabb célok felmerülésekor, valamint az üzleti fókusz változásával gyorsan módosíthatók.

Látogató profilok kialakítása

A vállalati CRM rendszerekben a szolgáltatási szerződés biztosítja az ügyfél egyedi azonosíthatóságát a teljes életciklusban. Az on-line szolgáltatásokban erre csak az ügyfél által kezdeményezett, önkéntes regisztráció ad lehetőséget, a regisztráció nélküli oldal letöltésekkel az ügyfél csak anonim módon, látogatóként azonosítható. Tapasztalataink szerint a CRM rendszerekben ismert ügyfél szegmensekhez hasonló stabilitású látogató profilokat lehet kialakítani, de a modelleket a gyorsabban változó szolgáltatás elemek miatt gyakrabban szükséges frissíteni. Az azonos profilba tartozó látogatók az on-line szolgáltatás használatában hasonló viselkedést mutatnak, általában hasonló demográfiai jellemzőkkel rendelkeznek. Megoldásunkban a párhuzamosan üzemelő szegmentációk a látogatókat több különböző aspektusból vizsgált viselkedésük alapján jellemzik, lehetőséget teremtve a jól értelmezhető elemekből építkező összetett üzleti logika kialakítására.

Látogató megtartást célzó szolgáltatások

Látogatóknak vagy látogató csoportoknak tartalom/ szolgáltatás ajánlók

A látogatók aktivitásának megtartása és fokozása az on-line szolgáltatásnál is kulcsfontosságú. A látogató profilok és kialakításuk folyamata olyan hasznos üzleti információkat szolgáltat, amely alapján akár látogató szinten testre szabott ajánlatokat lehet előállítani. Az ajánlatokat automatikusan előállító modellek nagyfokú adaptivitása biztosítja, hogy gyakran változó on-line szolgáltatás elemeknél, és gyorsan változó látogató körnél is releváns ajánlatok kerüljenek a látogatók elé. Az ajánlatokra adott reakciók szintén értékes információt hordoznak, így ezen események bővítik a gyűjtött látogató események körét, így pontosabb jövőbeli ajánlatokat tesztnek lehetővé.

On-line szolgáltatás optimalizálása

Az on-line szolgáltatások gyakran változó világában nem csak lehetőség, de kötelezettség is a szolgáltatások tartalmának, kommunikációjának és megjelenésének folyamatos fejlesztése. A különböző szolgáltatás fejlesztési alternatívák rangsorolására olyan megoldást nyújtunk, amelyben az egyes alternatívák hatékonyságának ellenőrzése automatizált és testre szabható.

Hirdetési felület értékesítés hatékonyságának növelése

Az on-line szolgáltatásokat nyújtó vállalat egyik lényeges bevételi eleme az on-line oldalak hirdetési felületeinek értékesítése. A hirdetés-értékesítésben korábban prémium színvonalnak számító, hatékonyabb hirdetés elhelyezést biztosító reklám targetálással a látogatók érdeklődésére számot tartó reklámok jelennek meg, amivel magasabb kattintási arányt lehet elérni. Megoldásunkban a kampány célcsoportjaként meghatározott látogatók legyűjtését követően a hirdetés a megfelelő felületeken célzottan jelenik meg.

Látogatás/ látogató / tartalom riportok

A klasszikus üzleti termékekhez képest az on-line szolgáltatások elemeinek gyakori változása miatt az üzleti folyamatok nyomon követése és a beavatkozás gyorsasága kiemelt fontosságú az üzleti sikeresség szempontjából. Az on-line szektorban szokásos, különböző szinteken összesített tartalom/ látogató/ látogatás riportokon kívül megoldásunk biztosítja egyedi igény szerinti látogató- és tartalom csoportok elkülönítését, és ezek riportokon való megjelenítését is.